ZZ Top
22. Oktobar 2009.
Sala "Boris Trajkovski" Skoplje
Promoter - Avalon Produkcija

23. oktobar 2009.

 
 
 
 
Nisam neki veliki fan ZZ Top ali naravno da nisam hteo da propustim njhov šou u Skoplju. Na kraju krajeva zbog lepih uspomena iz ’80 – tih (onih zgodnih riba u njihovim spotovima, unikatnih brada i čudnih gitara) a i zbog ’90-tih i poznatog kluba iz tog vremena gde sam radio a nosio je njihovo ime. Sve u svemu dovoljno za očekivanu dobru zabavu i rock’n’roll/blues/boogie vibracije.


Kao predgrupa pojavio se mladi sastav iz Atine Down and out. I nisu uopšte zvučali loše. Čak veoma dobro. Osetio sam puno Stivija Rej Vona u njima i to je bilo dovoljno, bar za mene. Već su svirali po Grčkoj kao predgrupa Geri Muru i Džoniju Vinteru. Uskoro su najavili i njihovu prvu Evropsku turneju uključujući i Skoplje . Samo napred momci!



Posle njih je nastala mala pauza od oko 20 minuta, a zatim je usledila najava u vidu zavijanja vukova. Bez velikog i spektakularnog uvoda, simpatične bradonje počinju svirku sa “Got Me Under Pressure”. Zvuče odlično!
Veoma me je iznenadilo a i obradovalo, da su prvu trećinu publike u parteru, najbliže bini, činili uglavnom mladi od 20 -25 godina. Iza njih a i na tribinama “napaljeni matorci” od 40 pa naviše. Lep kontrast sa zajedničkom željom: čuti dobar rock i blues i to u pravoj formi – gitara, bas i bubanj.



Ređa se rif do rifa; autobus Mexico/Mississippi/Texas vozi punom parom. Začinjen Jack Danielsom funkcioniše jos bolje (na žalost samo na bini). Mi smo se morali zadovoljiti pivom ali bez cigara. Bilo je zabranjeno. To nisam znao pošto sam prvi put bio u ovoj novoj sali. Kako su prolazili "Pincushion", "Cheap Sunglasses", "Future Blues", zaboravio sam čak i na cigare. Bradonje deluju veoma simpatično i raspoloženo. Malo doziranog muzičkog teatra iz ’80-tih izgledao je baš simpatično (obe gitare levo, pa desno, pa obojica korak ulevo pa korak udesno). Pravi ZZ Top, kakvim smo se i nadali!
Čak i (pretpostavljam) režirani scenario sa mladom curicom koja na Makedonskom postavlja par pitanja Biliju, i još dve curice koje mu donose njegov “zaboravljeni” bluz šešir, nije bio loš.



Sa “Foxy Lady” (mala oda Hendriksu) spomenuta mladež je već pomahnitala. Američke zastave u publici, čak i po koja “šutka”. Na zadnje tri stvari regularnog dela: “Gimme All Your Lovin”, “Sharp Dressed Man” i “Legs”, čitava sala je bila na nogama. Za prvi bis ludačka “La Grange” i “Tush” u malo dužoj varijanti nego obično. Drugi bis i “Tube Snake Boogie”, I to je to. Oko 100 minuta žestoke svirke. Billy Gibbons, Dusty Hill i Frank Beard u svojim kasnim godinama su održali pravu lekciju, i dokazali da su obavezna lektira za sve mlade gitariste, a i muzičare uopšte. 40 godina u nepromenjenom sastavu, i 40 godina furaju istu priču, koja je još uvek tako sveža, poželjna i zarazna. A Skoplje je dokazalo da mu je rock i blues i te kako potreban. I to u neograničenim količinama. Kao znak poštovanja, i umesto hvala, ne brijem se sledećih 7 dana!

fotografije sa koncerta


tekst i fotografije - zoran ingilizov

 
 

koncerti


Duško Gojković
19.10.2009.
Dom omladine




ZZ Top
18.10.2009.
Beogradska Arena




Pozdrav Azri
15.10.2009.
Dom omladine Beograda




Darkwood Dub
09.10.2009.
Dom omladine Beograda




Jelen Pivo Live Festival
19.09.2009.
SKC Beograd




Jelen Pivo Live Festival
18.09.2009.
SKC Beograd




Leonard Cohen
02.09.2009.
Beogradska arena




Nišvil u Beogradu

16.08.2009.
Sava Centar
Beograd

f




 

set lista


Under Pressure
Waitin' for the Bus
Jesus Just Left Chicago
Pincushion
I'm Bad, I'm Nationwide
Future Blues
Cheap Sunglasses
Mexican Blackbird
My Head's in Mississippi
I Need You Tonight
I Loved A Woman

Foxy Lady
Party on the Patio
Just Got Paid
Gimme All Your Lovin
Sharp Dressed Man
Legs

Prvi Bis
La Grange
Tush

Drugi Bis
Tube Snake Boogie